Užitečné tipy pro Google Universal Analytics, které nesmíte minout

Začátkem dubna roku 2014 oznámil Google, že testované Google Universal Analytics přechází do ostré verze. Ve vybraných účtech svých webů a stránek mých klientů vidím možnost přechodu. Co přesně to ale znamená? Jaké to bude mít důsledky? Zkusil jsem k tomuto tématu sehnat kvalitní zahraniční a české zdroje.

Tento článek o Google Universal Analytics jsem se snažil popsat tak, aby mu rozuměli také majitelé firem a mohli se rozhodnout, zda-li přejít a co to pro ně znamená. Programátorům se omlouvám za použitý jazyk. Článek budu postupně doplňovat o další zjištěné zdroje. Pokud objevíte zajímavou informaci, která tady chybí, pošlete mi prosím odkaz na e-mail pomoc@parminut.cz.

Odměňte autora sdílením!

Přípravou článku jsem strávil více než pět hodin čistého času. Procházel jsem za vás různé zdroje a některé popisované funkce i testoval. Budu rád, když tento článek nasdílíte na Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Google+ a dalších místech. Děkuji.



Nastavte si správnou časovou zónu a zemi

Pro majitele firem:
Google Analytics dříve zpracovával data v časovém pásmu PST (Pacific Standard Time; Pacifický standardní čas). To představovalo posun zhruba šesti hodin, než se objevila další data. Google nyní slibuje, že se tato doba zkrátí. Časové pásmo si můžete změnit v panelu Správce / Zobrazení / Nastavení zobrazení a zde hledejte "Země nebo území časového pásma". Já jsem tam měl pro svůj web uveden "Severoamerický pacifický čas". Když jsem to chtěl změnit, vyskočila tato hláška:

Opravdu chcete zrušit automatickou synchronizaci časového pásma služby AdWords?
Úpravou tohoto nastavení zrušíte automatickou synchronizaci časových pásem ve službách AdWords a Google Analytics. Tuto změnu nelze vrátit zpět. Budete ale moci nastavit časové pásmo ručně tak, aby odpovídalo nastavení v účtu AdWords. Chcete automatickou synchronizaci zrušit?

Po kliknutí na tlačítko "Odebrat" jsem mohl přepnout na "Česká republika" a lokální čas "(GMT+01:00) Středoevropský čas – Praha". Pro jistotu jsem se ještě podíval do nastavení časového pásma v AdWords (klik na ozubené kolečko po pravé straně, zvolte "Nastavení účtu" a tam hledejte "Časové pásmo"), kde jsem měl všechno v pořádku nastavené.



Zjištění celoživotní hodnoty zákazníka (Customer Lifetime Value - CLV)

Pro majitele firem:
Dříve nebylo možné zjistit úplně přesně celoživotní hodnotu zákazníka (Customer Lifetime Value, CLV, LTV). To je číslo, které vám řekne, kolik peněz vám průměrně zákazník přinese za celou dobu, co u vás nakupuje. Velká většina z nás používá pro ověřování návratnosti aktuální tržbu a nedívá se na to, že se zákazník vrací a pokračuje v dalších nákupech. Dříve se k tomu používalo označování zákazníků pomocí vlastní proměnné, která však byla v nových Google Universal Analytics zrušena. V Universal Analytics nově můžete sledovat hodnotu zákazníka například pomocí návodu Tracking Customer Lifetime Value in Google Analytics. Sledování celoživotní hodnoty zákazníka je možné i díky výrazné změně metodiky, která nově pracuje s ID uživatele.



Rozšíření dimenzí (Dimension widening)

Pro majitele firem:
Chybí vám v Google Analytics nějaká další doplňující data? Můžete si je tam nahrát. Právě k těmto účelům slouží Rozšíření dimenzí, nebo-li anglicky Dimension widening. Viděl jsem pár praktických příkladů, které vypadají slibně. Třeba článek How to Use Dimension Widening to Improve Affiliate Reporting vás naučí, jak rozkrýt anonymní označení vašich affiliate partnerů. Místo kódu tak uvidíte přímo označení vašeho spolupracujícího partnera. Další příklad ukazuje, že můžete ve svých reportech rozlišovat mezi návštěvou ráno, odpoledne a večer. Justin Cutroni zase píše o tom, jak přidat do reportů autory článků.

Rozšíření dimenzí je určitě dobré vylepšení Google Analytics. Budete ale potřebovat spolupráci s programátorem a pokud možno nahrávání dat automatizovat.



Google Universal Analytics = jiný vzhled kódu

Pro majitele firem:
Podstatnou změnu je jiný vzhled kódu. To znamená, že váš programátor bude muset po dokončení migrace ve webovém rozhraní vložit do stránek nový kód Google Universal Analytics. Navíc pokud používáte různé automatické moduly například pro redakční systém Wordpress, musíte si ověřit, že podporují Google Universal Analytics. V opačném případě to velmi pravděpodobně nebude navzájem fungovat. Dost často se to týká třeba měření událostí.

Tip pro zkušenější
Vynikající článek Custom dimensions and metrics in Universal Analytics z 25. 2. 2014 ukazuje praktické příklady, co všechno můžete s novým kódem udělat. Zajímat by vás mohlo vytváření až 20 vlastních dimenzí a 20 vlastních metrik (ty autorka zatím nedoporučuje). Mimo jiné vás ve článku naučí zjistit plnou adresu odkazované stránky nebo plné URL z kampaně. Netradičně vypadá i možnost filtrovat zaměstnance poté, co navštíví část firemního webu určeného jen pro ně. Rovněž je vysvětleno sledování pomocí Client ID. To by právě mělo umožnit například zjistit přihlášeného uživatele a poté sledovat jeho pohyb nezávisle na použitém zařízení (mobil, počítač, tablet, do budoucna lednička...). Nechybí ani možnost přidat do Google Analytics informaci o vlivu počasí na návštěvnost webu. K tomu mohou programátoři využít API oblíbené služby Yr.no (tady je vzorová aplikace v PHP).

Tip pro zkušené
Nový kód se liší od starého především tím, že veškerá volání začínají zkratkou ga. Starý asynchronní kód jste poznali podle _gaq. Kromě toho existovala ještě neasychnronní varianta a nejstarší kód obsahující v názvu slovo Urchin. Tak se totiž jmenoval původní analytický nástroj, který Google koupil.



eShopy: změňte si kód pro sledování objednávek (Ecommerce)

Pro majitele firem
Také kód pro Google Analytics Eccommerce, který vám v Analytics ukazuje objednávky, vypadá v nové verzi Universal Analytics jinak. Programátorům předejte pokyny ze stránek nápovědy Google.

Tip pro zkušenější
Webový analytik Justin Cutroni ve svém článku Tracking Ecommerce Transactions with Universal Analytics uvádí, že nové Universal Analytics budou na vašem webu rychlejší, protože objednávky měří zvláštním kódem. K tomu přikládá další užitečný odkaz na tipy, které můžete využít pro lepší práci s Ecommerce.



Výměna kódu pro sledování událostí

Pro majitele firem
Sledování událostí se obvykle používá ve chvíli, kdy chcete měřit stažení PDF, spuštění EXE souboru, kliknutí na externí odkaz, spuštění videa anebo pro jiné příležitosti. Většinou řešíte události ve chvíli, kdy chcete změřit akce uživatele na stránce. Také kód pro měření událostí vypadá jinak a musíte programátorovi zadat jeho výměnu. V praxi se setkávám také s tím, že dost často měření událostí obstarávají různé moduly redakčních systémů (například Wordpressu). Je potřeba ověřit, jestli byl daný zásuvný modul (plugin) aktualizován a podporuje Universal Analytics. V opačném případě by to nemuselo být vzájemně kompatibilní a do Google Analytics byste neposílali žádná data.

Tip pro zkušenější
Sledování událostí si můžete výrazně zjednodušit pomocí knihovny jQuery. Příklad k tomu najdete ve článku How to track custom click/touch events in Google Universal Analytics. Autor si definoval několik stejných událostí a potom je používá jednoduše v kódu pomocí označení stylu, například id=#headerphone pro telefonní číslo na webu.

S nápadem na další využití sledování událostí přišel Justin Cutroni. Umožní vám změřit pomocí událostí, zda-li lidé začali číst váš článek v blogu (nebo klidně na webu) a jestli ho dočetli do konce. Podobné údaje můžete pochopitelně zjistit pomocí teplotních map v nástrojích typu Myx.cz, Inspectlet.com nebo CrazyEgg.com, ale události vám umožní s daty lépe pracovat. Můžete se například podívat, odkud k vám chodí lidé, kteří čtou články v blogu až do konce. Justin Cutroni svůj skript více přizpůsobil novým Universal Analytics, a tak část dat najdete ve vlastních reportech (Custom Reports) a vlastních přehledech (Custom Dashboards). Návštěvníky stránek potom rozděluje na skupiny "scanner" (používá posuvník na stránce během méně než 60 sekund) a čtenáře (stráví na stránce déle než 60 sekund a dosáhne spodní části stránky). Nově jsou ve skriptu přidané metriky, které se týkají času: čas skrolování, čas na přesun od horní části stránky do spodní a čas strávený ve spodní části stránky. Využití těchto funkcí vyžaduje jejich konfiguraci pomocí návodu s názvem Nastaveních vlastních dimenzí a metrik.



Remarketing (oslovování uživatelů, kteří vás už navštívili)

Pro majitele firem
Remarketing v beta verzi Universal Analytics nefungoval. Po ukončení beta provozu už funguje. Remarketing vám umožňuje pomocí Google AdWords znovu oslovit návštěvníky, kteří už k vám mají nějaký vztah a byli u vás na stránkách. Můžete si přímo v Google Analytics vytvářet různé typy seznamů těchto uživatelů. Seznamy se poté objeví ve vybraném účtu AdWords. Jde dokonce vylučovat z kampaní návštěvníky, kteří u vás nakoupili a cílit jen na návštěvníky bez dokončených objednávek. Možností je opravdu hodně. Limitovat vás bude pouze velikost seznamu, protože někdy vám AdWords zobrazí informaci, že váš seznam je hodně malý. Využití remarketingu vyžaduje výměnu starého kódu za nový. Je potřeba programátorovi předat návod Aktualizace měřicího kódu Analytics, aby podporoval inzerci v reklamní síti.

Tip pro zkušené
Pokud přecházíte na Universal Analytics, stačí nad ga(´send´, ´pageview´); dolnit ga(´require´, ´displayfeatures´);. Viz nápověda.



Sledujte chyby jako události

Pro majitele firem
Pomocí Google Universal Analytics můžete sledovat chyby na vašich stránkách. To je velmi důležitá informace. Můžete například odkazovat v kampani neexistující stránku a přicházet o draze zaplacenou návštěvnost. Už jsem to párkrát viděl v praxi. Specialista na webovou analytiku Honza Tichý k tomu kdysi na Zdrojak.cz napsal návod. Jakmile návštěvník webu narazí na stránku 404 (nenalezeno), předá se do Google Analytics informace o internetové adrese vybrané stránky. Pokud takový kód používáte, budete ho muset změnit.

Tip pro zkušené
Starý kód pro sledování chyb 404 vypadal takto:

_gaq.push([´_trackEvent´, ´Error´, ´404´, location.href, 0, true]);

Nový kód pro sledování chyb 404 vypadá takto:
ga(´send´, ´event´, ´Error´, ´404´, location.href);

Celý kód jsem vložil pod BODY přímo do kódu Google Universal Analytics. Takto vypadá v případě mého webu:

ga(´create´, ´UA-78346-16´, ´parminut.cz´);
ga(´send´, ´event´, ´Error´, ´404´, location.href);
ga(´send´, ´pageview´);

V diskusi na Google jsem objevil také jiný typ kódu:
ga(´send´, ´pageview´, ´404.html?page=´+ document.location.pathname + document.location.search +´&from=´ + document.referrer);

Oproti měření události se liší v tom, že chybu uvidíte v části Obsah. Název stránky uvidíte jako /404.html?page=/testss&from=. Navíc se snaží vyčíst, odkud na chybnou stránku někdo odkazuje (to vidíte ve from= - v tomto případě prázdné, protože na mojí testovací stránku nikdo neodkazoval). Měří to odkazování z interních stránek, takže v případě chyby vidíte například tuto adresu:

/404.html?page=/tests&from=https://www.radimhasalik.cz/clanek/tipy-google-universal-analytics.html (při testu jsem odkázal z tohoto článku). Podobně to funguje při odkazování z jiného webu:

/404.html?page=/testtest&from=http://hasalik.cz/kontakt.html (v tomto případě jsem zkušebně odkázal ze stránek Hasalik.cz)

Kromě chyb 404 můžete také sledovat chyby v JavaScriptu. S návrhem na řešení přišel Kris Olszewski, původem polský front-end web developer ze státu Severní Karolína v USA. Chyby v JavaScriptu předává jako událost.



Alternativní sledování chyb (Zbyněk Hyrák)

Sledování chyb 404 se dá provést také ještě jiným chytřejším řešením beze změny měřícího kódu.

Nefunkční odkazy s chybou 404 naleznete ve svojí webové analytice, když si otevřete sekci "Chování", poté přejdete na "Obsah webu" a pak na "Všechny stránky". Poté si překlikněte v záložce nad tabulkou s názvem "Primární dimenze" na "Název stránky".

Do vyhledávacího pole (rozšířeného filtru) poté vyhledejte název stránky dle titulku například "Stránka nenalezena" (podle vašeho interního pojmenování této stránky s chybou 404). Poté se vám zobrazí tato stránka se všemi podstatnými metrikami.

Abyste zjistili, které neexistující stránky (popřípadě odkazy) tuto chybovou hlášku vyvolaly, je nutné zvolit v "Sekundární dimenzi" volbu "Stránka". Poté uvidíte veškerý přehled stránek, které vyvolaly chybu 404.

Toto řešení mi zaslal Zbyněk Hyrák, specialista na výkonnostní marketing a na Google Universal Analytics.



Měření virtuálních zobrazení stránek (Virtual Pageviews)

Pro majitele firem
Když na stránkách používáte například v košíku internetového obchodu stále stejnou adresu (například vasestranky.cz/objednavka), nezjistíte přesně odchody návštěvníků. Setkávám se s tím většinou u internetových obchodů, které jsou špatně vytvořené. Případně čas od času objevím formulář bez samostatné adresy pro poděkování. Formulář například začíná na vasestranky.cz/formular a po odeslání se opět zobrazí vasestranky.cz/formular. Někdy je důvodem pro takové chování líný programátor, kterému se nechtěla dělat samostatná stránka s poděkováním. Případně nemusí být líný, ale nemá ani tušení o fungování Google Analytics. Když se nahoře v adresním řádku nezmění adresa, Google Analytics to zobrazí jako návštěvu stejné stránky (případně nezobrazí, pokud nedojde k načtení stránky). Tyto situace se řeší právě pomocí virtuálních stránek, nebo-li virtual pageviews. Fyzická adresa zůstane stejná (tj vasestranky.cz/formular), ale uvnitř stránky programátor volá virtuální adresu. Ta se potom zobrazí v Google Analytics.

Další použití virtuálních zobrazení stránek (virtual pageviews) někdy bývá ve chvíli, kdy si chcete do obsahu doplnit odkazy na externí weby. Obvykle se volá virtuální stránka ve tvaru /external/nazev-externiho-webu.cz. Ještě jsem se setkal třeba s příkladem stažení PDF, které bylo zaznamenáno jako stránka. Osobně dávám spíše přednost tomu, aby návštěva externího webu byla zaznamenána jako událost. To samé preferuji pro stahované soubory.

Také zobrazování virtuálních stránek (virtual pageviews) používá jiný kód. Ten vypadá takto: ga(´send´, ´pageview´, ´page path´);. Místo page path váš programátor doplní použitou cestu. Opět mu můžete poslat návod.



Experimenty (A/B testování)

Pro majitele firem
Nástroj Google Analytics můžete používat také pro testování stránek. Majitelé o tom dost často neví. Funguje to jednoduše: máte stránku A a přemýšlíte, že by mohla fungovat lépe. Uděláte si kopii stránky (budeme jí nazývat B) a tam zapracujete změny. Potom necháte Google Analytics zobrazovat lidem stránku A. Jiným lidem se pro změnu automaticky zobrazí stránka B. Google za vás sleduje různé údaje a po stanovené době experiment zastaví. Vy potom můžete vyhodnotit dopady změn. Váš programátor pouze musí do testované stránky vložit kód, který Google Analytics vytvoří. Vypadá to, že kódy ze starého Google Analytics a nového Google Analytics Universal jsou shodné. Doporučuji otestovat, zda-li vše funguje. Velmi pravděpodobně nebudete muset nic měnit.



Vlastní proměnné (Custom Variables) nahrazují Dimenze a metriky (Dimension and metrics)

Pro majitele firem
Vlastní proměnné (Custom Variables) se používaly pro zachycení různých typů návštěvníků, které bylo velmi těžké pokrýt jiným způsobem (např. pomocí vytváření segmentů). Příklad z nápovědy: měli jste na stránkách formulář s pracovní pozicí. Po odeslání formuláře jste si mohli návštěvníkem vybranou pozici zanést do Google Analytics a tím si návštěvníka "zaškatulkovat". V bezplatné verzi bylo k dispozici pět možností škatulek, pro platící uživatele Google Analytics Premium dokonce 50. Jestli jste je nepoužívali, přidávám pár tipů. Pozor: všechny příklady kódů jsou zastaralé a nepoužívají se s Universal Analytics. Principy jsou ale stejné:
Jak pracovat s Custom Variables v Google Analytics (česky, pozor: kódy jsou zastaralé)
Google Analytics Custom Variables, Part I: Why?
Google Analytics Advanced Segmentation
Google Analytics Custom Variables Not Working?
20 Ways to Use Google Analytics Custom Variables.

Nové získáte v bezplatné verzi až 20 vlastních dimenzí. Uživatelé Google Analytics Premium získají dokonce 200 dimenzí (tiše závidím, ale jaksi nemám 150 000 dolarů ročně :-). Vytvoření vlastních dimenzí (nápověda a příklady) a metrik (nápověda a příklady) obnáší klikání a poté práci programátora s kódem. Měli byste pouze programátorovi zadat, aby prověřil, jestli náhodou nepoužíváte staré vlastní proměnné a pokud ano, tak aby připravil aktualizaci. Konkrétní ukázky s vlastními proměnnými ukazuje článek Powerful Custom Dimensions in Universal Analytics. Používá příklad zaznamenání data první objednávky a počtu objednávek, což se obojí hodí pro eshopy. Naopak Simo Ahava se rozhodl do vlastní dimenze zaznamenávat počasí. Jeho návod vás potěší v případě, že používáte Google Tag Manager.

Tip pro zkušenější
Práci s vlastními dimenzemi a metrikami popisuje poměrně dobře článek Custom Dimensions and Metrics in Universal Analytics. Po naklikání v administraci je už potřeba pracovat s kódem. Rozlišuje se mezi možností dimenzi nastavit pro všechny akce na stránce: ga(´set´, ´dimension16´, ´dimension data´); a možností nastavit dimenzi při zobrazení stránky:

ga(´send´, ´pageview´, {
´dimension16´: ´dimension name´
});


Další praktický příklad užití ukazuje Sayf Sharif v diskusi pod svým článkem.



Měření více domén do jednoho megaúčtu (globální účty)

Pro majitele firem
Majitelé rozsáhlé sítě webů mají někdy zájem sledovat data hezky pohromadě na jednom místě v globálním účtu. Mohou nastat tři scénáře:

1. Chcete v jednom účtu sledovat více domén, ale zároveň nechcete domény sledovat samostatně. V tomto případě použijte návod Nastavení měření ve více doménách. Na domena1.cz budete mít kód ga(´create´, ´UA-XXXXXXX-01´, ´domena1.cz´);, na domena2.cz budete mít kód ga(´create´, ´UA-XXXXXXX-01´, ´domena2.cz´);.
2. V jednom účtu (např. s názvem Globální účet, Všechny domény apod.) chcete sledovat všechny domény. Zároveň chcete sledovat domény samostatně v každém účtu. Programátorovi předejte návod popsaný v části Working with Multiple Tracking Objects.
3. Váš webový dodavatel je lempl, lenoch nebo to udělal, aby vám zhoršil odchod ke konkurenci. Vytvořil vám profil pro web v rámci svého účtu a teď vám nemůže dát přístup, protože byste viděli i jeho další zákazníky. Pokud tohle zjistíte a zároveň nechcete přijít o data z původního účtu, můžete ho požádat o měření do zvláštního profilu. Opět předejte programátorovi Working with Multiple Tracking Objects.

Tip pro zkušenější
Měření do více různých účtů by mělo jít pomocí:
ga(´create´, ´UA-XXXX-Y´, ´auto´);
ga(´create´, ´UA-12345-6´, ´auto´, {´name´: ´newTracker´}); // New tracker.

Následně "pošlete" data do Google Analytics pomocí:
ga(´send´, ´pageview´);
ga(´newTracker.send´, ´pageview´); // Send page view for new tracker.

Podle mého názoru si můžete obdobným způsobem tvořit další "Trackery" podle potřeby. V dokumentaci jsem nenašel nic o žádném omezení. Pokud si dobře vzpomínám, největší megaúčet u jednoho mého klienta obsahoval zhruba více než 15 webů.



Zapnutí demografických údajů (Přehledy Publikum / Audience reports)

Pro majitele firem
Google umožňuje zobrazit demografické údaje o vašich návštěvnících. Nejprve je nutné v části "Nastavení služby" najít "Funkce pro inzerenty v Reklamní síti" a zapnout "Aktivovat demografické přehledy a přehledy zájmů". Následně je potřeba předat programátorovi pokyny pro úpravu kódu. Za 24 hodin od úpravy budete znát věk, pohlaví a zájmy vašich návštěvníků. Díky tomu například vím, že v březnu bylo na mých stránkách 719 návštěv ve věku 25 - 34 let (zdravím své vrstevníky :-). Příklad práce s těmito údaji uvádí Daniel Waisberg, analytik z Google, ve svém článku Google Analytics Demographics & Interests Reports.

Tip pro zkušené
Aktualizaci demografie už Google zahrnul do nápovědy. Kód vypadá takto:

ga(´create´, ´UA-XXXXXX-XX´, ´example.cz´);
ga(´require´, ´displayfeatures´);
ga(´send´, ´pageview´);

Oproti starší verzi je to mnohem jednodušší. Pro srovnání: ga.src = (´https:´ == document.location.protocol ? ´https://´ : ´http://´) + ´stats.g.doubleclick.net/dc.js´;.



Snížení míry opuštění na jednostránkovém webu

Pro majitele firem
Pokud provozujete jednostránkový web, můžete se setkat s vysokou mírou opuštění (přijdu - odejdu). Je to dané tím, že návštěvníci jednostránkového webu nemají co proklikávat. Na jednostránkovém webu totiž nejsou žádné další podstránky. Díky tomu máte zkreslenou statistiku. Můžete to opravit tím, že přidáte do měření Google Analytics či Google Universal Analytics další parametr. Jakmile návštěvník zůstane na vaší stránce o trochu déle, není do míry opuštění započítán.

Tip pro zkušenější
Mělo by stačit přidat pod ga(´send´, ´pageview´); následující kód:

setTimeout("ga(´send´,´event´,´Profitable Engagement´,´time on page more than 3 minutes´)",180000);

Řešení jsem netestoval. Zdrojem je článek Adjusting Bounce Rate in Google & Universal Analytics a Trick to solve High Bounce Rate of Google Analytics in a One Page Site.



Google Tag Manager

Pro majitele firem
Hodně práce s webovou analytikou vyžaduje vkládání kódu do stránek. Tyto požadavky obvykle končí na stole IT oddělení, webmastera nebo programátora. Většinou se jedná o velmi přetížené jedince, a tak se na aktualizace kódu dost často čeká. Zažil jsem i situace, kdy řešila aktualizace kódu třeba pobočka v Kanadě nebo na Slovensku. Bohužel my v marketingu nemůžeme před spuštěním kampaně či implementaci nové funkce čekat. Proto nám Google usnadnil život tím, že vymyslel Google Tag Manager. Do stránek vložíte jeden kód a vše ostatní ovládáte z rozhraní Google Tag Manageru. Samotné ovládání nebylo úplně intuitivní a dost jsem s tím bojoval. Nicméně nyní jsem se při psaní článku na Google Tag Manager díval a hodně věcí se tam zlepšilo.

Pokud chcete Google Tag Manager používat, počítejte s tím, že na Internetu najdete hodně návodů pro úpravu klasického kódu. Budete potřebovat schopného webového analytika nebo programátora, aby na implementaci do Google Tag Manageru dokázal přijít.

Jestliže Google Tag Manager používáte, je migrace na Universal Analytics velmi jednoduchá. Po přihlášení stačí vytvořit novou značku. V části "Typ značky" zvolte "Google Analytics" a vyberte možnost "Universal Analytics". Potom už jen stačí přidat číslo pro měření a značku spustit. Měli byste pak ještě vymazat značku pro starý měřící kód.



Měření nákupů na prodejně a offline akcí

Pro majitele firem
Největší změnou Universal Analytics je přesun od měření webu k měření prakticky čehokoliv. Tým Google tak například experimentoval s měřením pohybu nebo spotřebu kávy. Když si návštěvník objedná vyzvednutí zboží na prodejně, můžete ho opět změřit. Stačí "jen" přidělit vašim uživatelům / zákazníkům unikátní ID a toto ID posléze spárovat s akcemi mimo Internet.

Rovněž je možné do Google Analytics zapisovat údaje o přijatých telefonních hovorech, kategorii volání, osobních návštěv, nákladů na volání a délky volání. Dat si pochopitelně můžete vymyslet mnohem více. Návod najdete ve článku Beginners Guide to Universal Analytics – Creating Custom Dimensions & Metrics, konkrétně v části s názvem "Setting up Custom Dimensions & Custom Metrics". Pokud používáte telefonování přes Internet (VoIP) typu Twilio.com či Telfa.cz měl by tyto údaje do Google Analytics dostat váš programátor.

Stejně tak můžete konečně zapisovat kupony, které návštěvník stáhl z webu a následně uplatnil na prodejně. K tomu lze používat vzorový list v Google Speadsheet a skvělý návod Universal Analytics: Grab Offline Data From Excel. Obdobný princip lze využít na registraci návštěvníků na konferenci nebo osobní setkání. Dokonce je možné do Universal Analytics posílat i samotné formuláře Google Forms.

U všech akcí a měření se vyplatí připomenout, že Google nedovoluje do Analytics posílat žádná osobní data. Nic vám ale nebrání data párovat třeba s CRM systémem a zobrazovat si údaje někde jinde. Možnosti měření v Universal Analytics skvěle shrnuje článek How Universal Analytics will Drive Strategic Marketing od mého oblíbeného webového analytika Justina Cutroni. Jiný webový analytik, Avinash Kaushik, ve svém blogu připomíná, jak lze měřit offline konverze.

Tip pro zkušenější
Práci s ID popisuje blíže ve svém článku Justin Cutroni. Analytik z Google, Daniel Waisberg, doporučuje pro offline konverze následující postup:

1. Prozkoumejte pole Google Analytics pro offline akce. Udělejte to tak, jak popsal ve svém článku.
2. Projděte si Measurement Protocol Developer Guide. Ukazuje pár příkladů, jak posílat hity (vstupy) do Google Analytics pomocí Measurement Protocol.
3. Nakonec navštivte Measurement Protocol Reference, který popisuje samotné zasílání dat. Konkrétní příklad pro zaslání offline konverze pak najdete na blogu LunaMetrics.

Pokud jste zručnější a chcete si sestavit vlastní zařízení na měření offline dat, můžete k tomu využít počítač Raspberry Pi a vytvořit si vlastní senzor.

Pokud chcete User-ID používat v Universal Analytics, musíte odsouhlasit podmínky, tuto funkci zapnout a implementovat do měřícího kódu. Přesný postup pro aktivaci popisuje Justin Cutroni ve článku Understanding Cross Device Measurement and the User-ID.



Nastavení doby na webu a čas vypršení kampaně

Pro majitele firem
Univerzal Analytics nově umožňuje nastavit dobu, která platí pro strávený čas na stránce. Jedna návštěva končí za 30 minut. Platnost jedné kampaně je až 6 měsíců. Google tuto dobu doporučuje upravit podle různých situací:

1. Když váš web automaticky odhlásí návštěvníka po uplynutí určité doby, kdy byl neaktivní. Nastavíte čas tak, aby odpovídal této době.
2. Jestliže čekáte, že u vás budou lidé trávit více času (např. máte velké množství obsahu), je vhodné si dobu prodloužit. Pokud je na webu málo obsahu, je vhodné si dobu zkrátit.
3. Pokud vám běží kampaň na sociálních sítích, zkraťte dobu kampaně v řádu dnů. Další kliknutí už nemusíte brát v úvahu.

Kampaň může trvat maximálně dva roky. Návštěvy lze zkrátit na jednu minutu a zároveň nemohou být delší než čtyři hodiny.

Osobně bych do těchto nastavení zatím nesahal a počkal si na další příklady z praxe.



Sloučení všech vyhledávačů a práce s nimi

Pro majitele firem
Tuto novinku Universal Analytics oceníte především na zahraničních trzích. U nás totiž kraluje s přehledem Seznam.cz a Google. Další vyhledávače nehrají takovou roli. Nicméně vyplatí se vědět, že s Universal Analytics můžete všechny vyhledávače sloučit do jednoho zdroje, odebrat vyhledávače ze seznamu a přidat další vyhledávač do seznamu. Dokonce lze vyhledávače přesunout mezi odkazující stránky. Pokud vám tedy nějaký obskurní vyhledávač tvoří většinu provozu a Google ho nezná, můžete si ho jednoduše přidat. Seznam vyhledávačů Google udržuje na svém webu. Z českých vyhledávačů v přehledu chybí Centrum.cz, Atlas.cz, vyhledávače obrázků (images.google.com, obrazky.seznam.cz) a možná ještě specializované vyhledávače. Postup pro přidání / odebírání nebo přesun vyhledávačů je popsán v nápovědě.



Odebrání odkazujících stránek a hledaných výrazů

Pro majitele firem
Pokud některé odkazy nechcete v Google Analytics vidět, můžete si v administraci nastavit jejich odebrání. To se nastavuje v části Služba / Údaje o měření / Seznam vyloučených odkazujících stránek. Je tady většinou přednastavena vaše doména (v mém případě parminut.cz).

Také můžete odebrat vyhledávací dotazy. To se hodí například v situaci, kdy uživatelé omylem zadávají do vyhledávacího pole ve vyhledávačích vaší adresu (např. www.parminut.cz). Viděl jsem to mnohokrát na vlastní oči a je to proto, že si pletou adresní řádek v prohlížeči s řádkem ve vyhledávání. Tento omyl už nově nemusíte mít v přirozených výsledcích hledání. Když ho vyřadíte, zapíše se vám do přímé návštěvnosti (direct). Viz nápověda.



Změna: místo čtyř cookies pouze jedna

Pro majitele firem
Starý kód Google Analytics ukládal informace do prohlížeče formou textových souborů, kterým se říká cookies. Celkem si do prohlížeče ukládal čtyři samostatné cookies (_utma,_utmb,_utmz and _utmv). Na internetu jste mohli stáhnout a využívat různé nástroje, které s těmito cookies pracovaly. Universal Analytics nově používá jen jedno cookie, označenou jako _ga. Zeptejte se svého programátora, zda s cookies od Google Analytics nějak pracuje a nechte také prověřit, jestli nepoužíváte automatické nástroje pro práci s těmito cookies. Přestanou totiž fungovat.

Tip pro zkušenější

Podle dokumentace je možné nastavit, aby Google pracoval s cookies automaticky. Pokud byste měli například doménu www.example.co.uk, tak se Google pokusí vytvořit cookies pro co.uk (to se mu nepodaří), potom pro example.co.uk a potom přeskočí nastavení www.example.co.uk, protože už byl úspěšný u hlavní domény. K tomuto nastavení stačí volání ve tvaru ga(´create´, ´UA-XXXX-Y´, ´auto´);.



Měření uživatele nezávisle na použitém zařízení (User ID)

Pro majitele firem
Původní verze Google Analytics měřila mobilní zařízení a tablety. Nicméně nedokázala změřit, že uživatel vzal tablet a později stejný uživatel použil počítač. Google pro tento účel nově zavádí User ID (Uživatelské ID). Majitelům webů dává za domácí úkol přijít na to, jak donutit uživatele, aby se identifikovali. Snadné to mají služby, které umožňují přihlášení. V ostatních případech bych User ID zavedl do CRM systémů, e-mailových seznamů (seznamy bude nutné sloučit, aby bylo ID unikátní), do formulářů a dalších míst... USER_ID budete muset nejprve nastavit v administraci a poté už přichází na řadu práce programátora.

Jakmile je služba zapnutá a měříte, zobrazí se vám nové reporty: Device Overlap (Překrytí zařízení), Device Paths a Acquisition Device. V prvním reportu uvidíte, jak uživatelé používají různá zařízení a kde je překryv (tj. uvidíte překryv zařízení typu: počítač - mobil - tablet). Ve druhém reportu Device Paths (zřejmě Cesta zařízení) poznáte posledních pět zařízení, ze kterých uživatelé udělali konverzi. Report Acquisition Device (Zařízení s konverzí) uvidíte tržby z každého zařízení. Reporty ukazuje ve svém článku Justin Cutroni.

Přestože Seznam.cz kdysi vydal zprávu o tom, že 40 % Čechů používá tablety a telefony k nákupům, moje zkušenosti tak vysoké hodnoty nepotvrzují. Na jednom internetovém obchodu využíváme pro mobilní web službu Tapomat.cz. Nákupy z mobilů tvoří pouze 0,21 %, z tabletů pak 0,32 % tržeb. Je ale pravdou, že v obou případech vidím výrazný nárůst jak návštěvnosti, tak počtu objednávek. U mobilů je to o 159 %, případě tabletů je to o 69 %. Jednoho dne se možná dočkáme situace, kdy se návštěvy z mobilů / tabletů vyrovnají návštěvám z počítače. Dokonce se může naplnit scénář, kdy tyto návštěvy zcela překonají návštěvnost z počítače.

Tip pro zkušené
User ID stačí předat nad voláním pageview, tj celý kód vypadá takto:

ga(´create´, ´UA-XXXX-Y´, { ´userId´: ´USER_ID´ });
ga(´send´, ´pageview´);



Další zdroje využité ve článku

Complete Guide To Universal Analytics – Should You Upgrade? - odtud jsem čerpal hlavně vypršení času a sloučení vyhledávačů.

Common Google Analytics Mistakes that kill your Analysis, Reporting and Conversions - obsahuje velmi užitečný přehled nejčastějších chyb při používání Google Analytics. Ve článku jsem z toho nečerpal, ale určitě se vyplatí po implementaci Universal Analytics projít.

Sledujte Twitter pro další novinky

//

Prosím, sdílejte

Příprava tohoto článku zabrala zhruba pět hodin čistého času. Odměňte autora tím, že budete článek sdílet na sociálních sítích. Děkuji.

Jak pracuji?

Jsem zamilovaný do
online marketingu

Internetový marketing dělám srdcem. Proto také experimentuji a zkouším sám na svých webech. Osvědčené postupy používám u klientů.

Opírám se
o data

Svá rozhodnutí se snažím opřít o data, průzkumy, webovou analytiku, uživatelské výzkumy nebo alespoň testování.

Spolupracuji se
specialisty

Online marketing se posunul a na jednotlivé oblasti vyžaduje zapojení specialistů. Nepracuji proto sám. Jednotlivé specialisty mezi sebou propojuji a mojí snahou je dosáhnout nejlepších výsledků.