Podvodné katalogové firmy a rejstříky

Podvodné katalogy se obvykle snaží vyvolat dojem, že jde o oficiální dokument úřadu. Případně o zápis do telefonního seznamu. Využívají i záměny s existujícími katalogy typu Firmy.cz.

Jak podvod funguje?

Obdržíte poštou dokument, který vypadá jako výzva k registraci do obchodního nebo živnostenského rejstříku. Ve skutečnosti se jedná o placený zápis do některého z mnoha katalogů firem. Přínos těchto katalogů je přinejmenším sporný. Většinou mají minimální návštěvnost. Případně je prakticky nikdo nezná a nepoužívá. To znamená, že po zápisu z nich nedostanete pravděpodobně žádnou zakázku. Navíc mají tyto katalogy problematickou výpovědní lhůtu. Jejich zrušení tak není vůbec jednoduché.

Dokument často vypadá jako od úřadu. Používá se podobný font, nechybí dokonce ani napodobení "kulatého razítka". Provozovatelé podvodných katalogů většinou cílí na nově vznikající firmy nebo živnostníky. Upozornění, že jde jen o návrh na spolupráci, často bývá na dokumentu uvedeno malým písmem. Tito nesolidní podnikatelé spoléhají na nepozornost. Vsází také na to, že jednání není postižitelné ze strany policie nebo českých úřadů.

Mezi další formy oklamání živnostníků a podnikatelů patří předstírání, že daný katalog má něco společného se známější verzí jiného katalogu, například Firmy.cz. Takto vystupovala operátorka Es Katalog, která se představovala jako volající se "Seznamu".

Tyto pokusy získat peníze míří i na vlastníky ochranných známek. Došlé dokumenty opět vypadají jako registrace ochranné známky. Ve skutečnosti však k žádné registraci nedochází, nejde ani o úřední listinu.

Mezi nekalé aktivity bych určitě zařadil i používání zavádějících tvrzení. Jeden ze členů skupiny Podnikatelé a živnostníci popsal svojí zkušenost takto: "Právě mi volali z portálu Dobrý kontakt a tvrdili, že pokud moje prezentace u nich nebude placená, nebude mě zobrazovat Google. Prý má Google a Seznam jakési nové podmínky, podle kterých musí mít firma alespoň 3 - 5 garantovaných tj. placených odkazů". Z odborného hlediska jsou sice odkazy z jiných webů důležité, ale tvrzení o "nových podmínkách" považuji za vyloženě lživé.

Pokud podnikatel omylem zaplatí, své peníze pravděpodobně nedostane zpět. Navíc se dostane do pasti problematických výpovědních lhůt. Když ignoruje další výzvy k zaplacení, některé katalogy se pokouší částku vymáhat. Podnikatel tak dostává výzvy od inkasních agentur. Potenciálně také hrozí soudní spor. Při zaplacení se doporučuje kontaktovat vlastního advokáta a začít řešit okamžitou výpověď katalogu.

Přehled veřejně známých nesolidních katalogů

Ve své praxi na tyto katalogy narážím opakovaně například ve skupině Podnikatelé a živnostníci - výměna zkušeností a jsou dohledatelné v řadě článků respektovaných médií.

  • Telefonní seznam České republiky a Slovenska - podle serveru BusinessInfo se řeší nebo řešilo hromadné trestní oznámení, které koordinovala Asociace malých a středních a živnostníků ČR (AMSP ČR) společně s advokátní kanceláří CEE Attorneys.
  • Rejstřík obchodu a živnosti - zjevné cílení na nově registrované podnikatele. Provozovatel Informatik či Firmdata. Varuje Lupa.cz.
  • ES Katalog - varování zveřejnil například server Finance.cz včetně podrobného popisu ohledně telefonátu operátorky ES Katalogu.
  • Evropský rejstřík - upozorňuje článek Peníze.cz.
  • Živnostenská komora společnosti Office Point - varuje článek na Peníze.cz
  • Construct Data, Intercable Verlag AG či European City Guide - dle Podnikatel.cz chtěly tyto subjekty pouze zkontrolovat údaje. Když jim podnikatel údaje potvrdil, zavázal se k placení v jejich katalogu.
  • Data Information Service - podle webu Měšec.cz nabízela zápis na DVD.

Příklad: Seznam firem, s.r.o.

Společnost Seznam firem, s.r.o., (dnes Seznam firem Czech s.r.o.) posílá podnikatelům a živnostníkům dopis. Ten vypadá na první pohled jako faktura za registraci v katalogu www.sf-cz.cz. Podobný dopis dostal jeden z mých zákazníků a nic si u společnosti Seznam firem, s.r.o. neobjednával. Ani já jsem mu registraci do katalogu sf-cz.cz nezajišťoval.

Teprve po chvíli jsme společně zjistili, že jde o pokus společnosti Seznam firem, s.r.o., vydělávat na nic netušících živnostnících, kteří "fakturu" obratem proplatí. K čemu se vlastně zavážete? Podle všeobecných podmínek si objednáváte službu na půl roku. Zapíší vás do katalogu, který funguje hodně zvláštním způsobem. Aby vás někdo v katalogu sf-cz.cz našel, musí do vyhledávače napsat název vašeho oboru (například instalatér, zedník, zámečník apod.). Takto však katalogy nefungují. Navíc daný odkaz nemá význam ani pro vyhledávače, protože se vyhledávač přes formulář k odkazu nedostane.

Provozovatelé pochybného katalogu sf-cz.cz, společnost Seznam firem, s.r.o., za tuto službu požaduje 1 990 Kč bez DPH. Domnívám se, že skutečná hodnota za podobnou registraci by byla kolem 100 Kč ročně. Celé podnikání je minimálně neetické, protože úvodní "dopis" připomíná fakturu a může příjemce oklamat. Pokud jste již zaplatili, můžete se pokusit domáhat vrácení peněz kvůli bezdůvodnému obohacení. Alespoň to doporučuje právník ve článku Firmy utrácejí za „podvodný“ reklamní leták, který vypadá jako faktura. Maďarská firma tam totiž použila podobný trik.

Proti firmě Seznam firem, s.r.o. se rozhodl zakročit i největší internetový portál Seznam.cz. Ve článku na Novinky.cz uvádí: "Firma Seznam firem, s. r. o. nemá nic společného se společností Seznam.cz, a.s., která provozuje internetový portál Seznam.cz a například i server Novinky.cz. Společnost Seznam a.s. již podniká proti firmě Seznam firem, s. r. o. právní kroky."

Dále pomůže v boji proti podobně nesolidnímu podnikání také osvěta. Šiřte prosím odkazy na tento článek a upozorněte své známé.

Související odkazy
Podvodníci ze Seznam firem s. r. o.
Ukázka "faktury" za registraci katalogu sf-cz.cz
Varování před Seznam firem s.r.o.
Seznam firem s.r.o. – www.sf-cz.cz
Seznam firem s. r. o. – nenechte se oklamat
Upozornění na podvod Seznam firem s.r.o.
Seznam firem s.r.o. to zase zkouší
Dejte bacha na Seznam firem, s.r.o. a neplaťte za nesmysl
Seznam firem, s.r.o. - podvod se složenkou - podvodníci na sf-cz.cz
Pozor na Seznam firem, s. r .o.
Diskuse o Seznamu firem
Nenechte se napálit - Seznam firem, s. r. o.

Jak pracuji?

Jsem zamilovaný do
online marketingu

Internetový marketing dělám srdcem. Proto také experimentuji a zkouším sám na svých webech. Osvědčené postupy používám u klientů.

Opírám se
o data

Svá rozhodnutí se snažím opřít o data, průzkumy, webovou analytiku, uživatelské výzkumy nebo alespoň testování.

Spolupracuji se
specialisty

Online marketing se posunul a na jednotlivé oblasti vyžaduje zapojení specialistů. Nepracuji proto sám. Jednotlivé specialisty mezi sebou propojuji a mojí snahou je dosáhnout nejlepších výsledků.