Vyplatí se SEO hosting?

SEO hosting je obvykle označení, které se používá pro umístění podpůrných internetových stránek na mnoha různých IP adresách. V českých podmínkách takový hosting nabízí například společnost TELE3.

SEO hosting společnosti TELE3 se od konkurentů odlišuje tím, že jsou servery pro vaše stránky umístěny na mnoha různých IP adresách a dokonce v mnoha odlišných lokalitách. Nové lokality zprovozňují průběžně, přibližně jednou za měsíc. Podmínkou je, abyste měli v jejich účtu minimálně 20 domén, dobitý kredit a hostované stránky nebyly příliš navštěvované. Provozovatel tvrdí, že hosting není vhodný pro projekty s vysokou návštěvností (nepodporuje redakční systém Drupal / Joomla). Aktuálně má projekt už přes 50 hostovaných webů.

Z pohledu vyhledávačů se weby na SEO hostingu mohou skutečně jevit jako nezávislé. Proto se jeví jako pochopitelná snaha takové hostingy odhalovat a zakazovat. To je mimo jiné i důvod, proč TELE3 na svých stránkách neuvádí celé IP adresy. V diskusi na Moz.com jsem také objevil informaci od webového ředitele indické společnosti idaksh Technology, který upozorňoval na nutnost ověřit přítomnost IP adresy hostingu na černé listině vyhledávače. Tuto skutečnost lze ověřit jen velmi těžko, protože vyhledávače žádnou takovou listinu nezveřejňují. Pokud o SEO hostingu uvažujete, musíte to prostě zkusit.

Šéf antispamového týmu navíc v roce 2006 prohlásil, že Google přistupuje ke sdílenému hostingu stejně, jako k hostingu s vyhrazenou IP adresou. Google se v rámci boje proti SEO spamu může samozřejmě snažit detekovat, zda-li mají navzájem propojené weby stejného majitele. Začít může třeba kontrolou údajů na doméně, prověřením fyzické lokality (zda-li jsou stránky na stejném místě) a možná i dalších faktorů. Veřejně Google zatím SEO hosting ve své nápovědě Google Webmaster Tools nezakazuje, ani ho nikde nezmiňuje. Zakazuje však třeba tzv. portálové stránky a vytváření stránek s žádným nebo žádným původním obsahem.

Budování opravdu kvalitního obsahu (nikoliv skladiště článků) je také poměrně náročná činnost. Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby vyhledávač dokázal poznat místa, kde se nachází velké množství nekvalitního obsahu. Je otázkou, zda-li bude zhoršovat hodnocení globálně pro danou IP adresu anebo pro konkrétní stránku. Selský rozum říká, že zhorší hodnocení pro konkrétní stránku / web. Umístění webu na SEO hostingu by vám tedy při této úvaze nemělo škodit, pokud budete opravdu poctivě dodržovat pravidla hry. To znamená: budete budovat obsah užitečný pro lidi a nikoliv nesmyslné a bezcenné články pro vyhledávače.

SEO hosting tedy nelze vnímat jako univerzální lék, který vám okamžitě zlepší vaše hodnocení ve vyhledávačích. Máte-li ovšem kvalitní obsah pro uživatele a chcete-li vyhledávačům dát jasně najevo, že vaše podpůrné stránky k sobě ve skutečnosti nepatří, může být SEO hosting řešení. V Česku konkrétně zmíněnou službu od TELE3 využívá třeba známý SEO konzultant Michal Kubíček. Zřejmě mu to dává smysl. Já osobně se řídím spíše tím, že dostatečně kvalitní obsah si své čtenáře najde sám nebo tomu trochu pomůžete (napíšete třeba tematickým bloggerům). Všechny své weby provozuji na jednom hostingu, navzájem je provazuji odkazy (pokud to dává smysl) a SEO hosting bych zřejmě nevyužil. Tím ovšem neříkám, že se tímto tématem nechci zabývat. Nevylučuji, že v rámci svých experimentů nějaký SEO hosting vyzkouším a podělím se s vámi o výsledky.

SEO dělám pro lidi

Když se věnuji optimalizaci webu pro návštěvníky vyhledávačů, dělám všechny kroky pro lidi a nikoliv pro vyhledávače. Pokud je vám můj přístup sympatický, ozvěte se mi pro úvodní bezplatnou konzultaci.

Jak pracuji?

Jsem zamilovaný do
online marketingu

Internetový marketing dělám srdcem. Proto také experimentuji a zkouším sám na svých webech. Osvědčené postupy používám u klientů.

Opírám se
o data

Svá rozhodnutí se snažím opřít o data, průzkumy, webovou analytiku, uživatelské výzkumy nebo alespoň testování.

Spolupracuji se
specialisty

Online marketing se posunul a na jednotlivé oblasti vyžaduje zapojení specialistů. Nepracuji proto sám. Jednotlivé specialisty mezi sebou propojuji a mojí snahou je dosáhnout nejlepších výsledků.