První dojem ze stránek: exposale.cz

Firma EXPOSALE a.s., souhlasila, se zveřejněním tohoto základního auditu jejich webu. Na příkladu hlavní strany firmy vám ukáži 10 sekundový test v praxi. Posuzovat budu výhradně hlavní stranu.

Připravil jsem krátkou ukázku velmi zjednodušeného posouzení webu. Využil jsem k tomu svojí metodu 10 sekundového prvního dojmu ze stránek. Případné další chyby se odhalí při hlubším zkoumání stránek.

1. Okamžitě poznáte, co web nabízí? Co se web snaží prodat? Co je pro majitele webu důležité, aby návštěvníkům předal?

Vypadá to, že firma EXPOSALE a.s., nabízí výstavbu veletržních expozic. Je také docela možné, že pořádá přímo veletrhy a výstavy. Nejedná se tedy o typickou firmu, která jen staví expozice.

2. Je vám naprosto jasné, komu je web určen? (koncový zákazník, firma, státní správa...)

Web je očividně určen firmám a pořadatelům akcí.

3. Pokud je web určen pro různé skupiny uživatelů, je to z toho poznat?

Ano. Web je prokazatelně určen firmám a organizátorům akcí. Případně každému, kdo se rozhodne vystavovat či pořádat akci.

4. Obsahuje web na výrazných místech v horní části prvky důvěryhodnosti? Nakoupili byste nebo využili byste jejich služeb? Jsou tyto prvky důvěryhodnosti snadno a rychle dostupné nebo viditelné? Zaplatil bych jim za zboží / služby předem? Neměl bych strach, že o své peníze přijdu?

Na webu jsou přímo v menu reference. Pohyblivé fotografie ukazují zřejmě realizované akce / výstavní expozice. Ale není to z toho zcela jasné.

5. Jak na vás působí vzhled stránek? Je shodný s tím, co web nabízí? Např. web s luxusním zbožím musí mít odpovídající vzhled a nepůsobí "levně".

Vzhled stránek působí důvěryhodně. Fotografie jsou profesionální. Nebál bych se firmě svěřit realizaci mojí výstavní expozice.

6. Neklade vám web zbytečné překážky? Chová se tak, jak se chovají weby z podobné kategorie?

Pouze při prohlížení hlavní strany to nelze zjistit. Museli bychom prohlížet celý web. Na první pohled ale nejsou vidět žádné překážky. Ve spodní části stránek je text zarovnaný do sloupců, což se na monitoru špatně čte.

7. Měli jste pocit, že firma / provozovatel webu dává na webu jasně najevo odlišnost od konkurence?

Pokud bych neměl s podobnými firmami předchozí zkušenosti, pak bych například zásadní konkurenční odlišnosti neviděl a nepoznal. Firma to nedává dostatečně silně najevo.

8. Máte pocit, že jsou na webu jasně a zřetelně uvedeny všechny zásadní výhody a přednosti? Zaměřte se na pohled zákazníka, nikoliv pohled firmy / provozovatele webu.

Zásadní konkurenční výhody a přednosti na hlavní straně chybí. Hned druhá položka "O nás" ukazuje, že firma možná není příliš zákaznicky orientovaná. Čekal bych v menu spíše "Jak vám pomůžeme". Navíc položka "O nás" patří před "Kontakt". Takto to je na 99 % webů a není důvod, proč by se to mělo porušovat.

9. Jaký máte pocit z textů? Čtou se vám dobře?

Spodní část textů o EXPOSALE se nečtou vůbec dobře. Důvodem je právě zarovnání do sloupců.

10. Je web orientovaný zákaznicky (problémy řeší z pohledu zákazníků) anebo prezentuje výhradně pohled firmy / provozovatele webu (na webu se mluví hlavně z pohledu firmy / majitele webu)?

Firma zákazníka nijak výrazněji neoslovuje. Celá prezentace působí spíše pasivnějším dojmem. Chybí mi tam texty, které "promlouvají" přímo ke konkrétnímu čtenáři.

11. Narazili jste na webu na problémy, které vás jako uživatele nepříjemně překvapily?

Zašedlá ikonka Facebooku vypadá, jako kdyby se firma za svojí přítomnost na sociálních sítích styděla.

12. Sdílel bych tyto stránky na sociálních sítích (např. na Facebooku) nebo bych poslal odkaz kamarádovi, aby se na ně podíval? Narazil jsem na webu na místa, která vyvolala pocit "to si nesmím nechat pro sebe"?

Firma se nijak nesnaží vyvolat na hlavní straně můj zájem o to, abych sdílel informace na sociálních sítích.

Jak pracuji?

Jsem zamilovaný do
online marketingu

Internetový marketing dělám srdcem. Proto také experimentuji a zkouším sám na svých webech. Osvědčené postupy používám u klientů.

Opírám se
o data

Svá rozhodnutí se snažím opřít o data, průzkumy, webovou analytiku, uživatelské výzkumy nebo alespoň testování.

Spolupracuji se
specialisty

Online marketing se posunul a na jednotlivé oblasti vyžaduje zapojení specialistů. Nepracuji proto sám. Jednotlivé specialisty mezi sebou propojuji a mojí snahou je dosáhnout nejlepších výsledků.