Digital Summit 2014: jak na info marketing, blog, video a SEO

Akce byla určená pro úplné začátečníky, kteří o on-line marketingu přilíš nevědí. Za sebe jsem se nedozvěděl žádné nové informace. Konference byla celkově dobrá, nepovedla se pouze přednáška věnovaná SEO. V tomto článku se věnujeme první části konference.

Autorem článku je František Sviták, přímý účastník konference Digital Summit 2014

Na Twitteru se v době pořádání konference objevovaly zprávy, že David Kirš úspěšně vyprodal kongresové centrum. Pojďme se společně podívat, co bylo obsahem konference. Krátké shrnutí pro čtenáře blogu ParMinut.cz připravil František Sviták, který se také konference zúčastnil.

Co vás zajímá z konference?

 

Info Marketing – David Kirš

David Kirš mluvil o základním principu info marketingu a využití v podnikání. Cílem je navázat s klienty důvěrný vztah sdílením informací zdarma. Klientům se pravidelně věnujete a radíte jim bezplatně. Jakmile budou potřebovat služby z vaší nabídky, vzpomenou si nejdříve na vás.

Hodnocení přednášky:
+ získání základního povědomí o info marketingu
- hodně omáčky a málo informací

Komentář: Radim Hasalík
V ČR zvykem na prvním místě prodávat. Takto je vytvořeno odhadem přes 80 % českých webů. Bezplatné vzdělávání potenciálních zákazníků má určitě smysl. Klient vyzbrojený znalostmi může na Internetu ušetřit nemalé peníze.

Blog Marketing – Martin Mikláš

Martin se snažil předat základní myšlenku blogování v podnikání. Zmínil také jako výhodu lepší kontrolu nad návštěvníky (na Facebooku takovou kontrolu u svých fanoušků nemáme). Blog lze použít pro získávání důvěry zákazníků tím, že zveřejníte hodnotné informace. Martin hlavně rozvíjel myšlenku z předchozí přednášky.

Hodnocení přednášky:
+ poznání důležitosti blogu v podnikání

Komentář: Radim Hasalík
Určitě doporučuji budovat důvěryhodnost pomocí blogu. Hodně živnostníků a malých firem to stále neumí. Je potřeba dodat, že blog funguje spíše dlouhodobě. Také byste neměli psát blog jen proto, že vám někdo na konferenci řekl "pište blog". Musí vám to dávat obchodně smysl. Mělo by vás to bavit. Jinak to bude zatraceně poznat na výsledcích.

Video Marketing – Michal Kyselica

Michal se zaměřil jen na YouTube, který je na video marketing nejlepší. Je zdarma a nejpoužívanější. Video můžete optimalizovat a lze ho najít ve výsledcích vyhledávání na Google. Každá firma by měla mít svůj vlastní kanál, kde bude zveřejňovat videa. YouTube nám potom umožňuje sledovat statistiky jednotlivých videí a zároveň celého kanálu jako celku.

Hodnocení přednášky:
+ poukázání na důležitost YouTube a využívání v podnikání
- v podstatě jsme se už nic důležitého nedozvěděli, čas se dal lépe využít

Komentář: Radim Hasalík
YouTube videa určitě vkládejte na svůj web třeba do blogu. Dávejte k nim další komentáře a používejte je jako doplněk. Zkuste určitě využít YouTube pro video reference. Takto to dělá můj klient Adam Wojnar a výrazně mu to zvyšuje důvěryhodnost.

SEO Marketing - Jiří Stibor

Jiří Stibor je spolumajitel eshopu, žádný SEO specialista. Pouze některé prvky používá pro svůj eshop a to se odrazilo na přednášce. Faktory na stránce (on page faktory) pojmenoval snad jedinou kratičkou větou, kdy zmínil názvy title, description, H1, H2... Začátečníkovi to pravděpodobně nic neřeklo.

Dále už jenom povídal o odkazech. Dal dobrou radu "nekupujte odkazy jako rohlíky", ale zcela vynechal zdůvodnění. Poté zdůraznil relevantnost odkazů, tedy aby odkazy vedly z webů podobného obsahu. Prý si máme odkazy kupovat, ale jen ty relevantní. Zmínil se, že to Google zakazuje. Praxe je prý trochu jiná. Dále to však nerozváděl. Viděli jsme jeho eshop na prvních pozicích na Seznamu a Google. Pozice zdůvodnil právě tím, že kupuje odkazy řádově za 500 až 2 000 Kč.

Podle mého názoru to byla vůbec nejhorší přednáška nejen z celého Digital Summit 2014, ale kterou jsem kdy v životě viděl. Nesmíme se divit, že je v ČR SEO na tak špatné úrovni, když se začátečníci mohou setkávat s tímto typem prezentací. Na druhou stranu se tolik nedivím, protože po tom, co účast odřekl Pavel Ungr, se zřejmě jinému SEO specialistovi do přednášení příliš nechtělo. Kdyby Pavel účast neodřekl, mohla to být vůbec ta nejlepší část summitu. Jeho důvodům se však nedivím.

Hodnocení přednášky:
+ poukázání na fakt, že se odkazy nemají kupovat ve velkém
- nebylo zdůvodněné, proč odkazy ve velkém nekupovat
- o onpage faktorech byla letmá zmínka, jako by to účastníci věděli. Když je ale přednáška brána v základech, mělo se to probrat
- začátečník jsi z celé přednášky pravděpodobně odnesl jen tolik, že SEO je něco s odkazy. To není pravda.
- když už bylo zmíněno nakupování odkazů, mělo být více vysvětleno, co znamená pojem "odkazový profil"
- lidé si odnesli z přednášky jen tolik, že když nakoupí nějaký odkaz za stovky/tisíci koruny, tak budou na přední straně vyhledávačů.

Komentář: Radim Hasalík
Optimalizace webu pro návštěvníky vyhledávačů (alias oblíbené SEO) není jenom o odkazech. Odkazy jsou často to poslední, co se v tomto oboru řeší. Jestliže majitel internetového obchodu ukazoval pouze pozice ve vyhledávačích a nikoliv třeba dlouhodobé přístupy z vyhledávačů v Google Analytics, neodnesli si posluchači zrovna nejlepší informace. Pokud majitel internetového obchodu doporučoval lidem používat doménu ve tvaru levne-koberce-brno.cz (píše o tom Jiří Rostecký ve svém reportu), je to vyloženě škodlivé doporučení. Taková nesmyslně dlouhá a vůči lidem nepřátelská doména možná bude fungovat nyní, ale dlouhodobě nepřinese majiteli očekávanou hodnotu. O výběru vhodného názvu pojednávám ve své eKnize.

Pokračování v dalším článku...

Jak pracuji?

Jsem zamilovaný do
online marketingu

Internetový marketing dělám srdcem. Proto také experimentuji a zkouším sám na svých webech. Osvědčené postupy používám u klientů.

Opírám se
o data

Svá rozhodnutí se snažím opřít o data, průzkumy, webovou analytiku, uživatelské výzkumy nebo alespoň testování.

Spolupracuji se
specialisty

Online marketing se posunul a na jednotlivé oblasti vyžaduje zapojení specialistů. Nepracuji proto sám. Jednotlivé specialisty mezi sebou propojuji a mojí snahou je dosáhnout nejlepších výsledků.